Μέσα από το βομβαρδισμό των διαφημίσεων και των pop ups των νέων σελίδων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και δεκάδων προϊόντων, εμφανίστηκε το Okiddoky (www.okiddoky.com), μια ιστοσελίδα με βάση την Κύπρο με ιδιαίτερα προϊόντα για το βρέφος και το παιδί!! Από περιέργεια ξεκίνησα την περιήγηση μου στα προϊόντα που διαθέτει και ξαφνικά “έπεσα” πάνω στο γιο-γιο (yo-yo). Ως ειδικοί ψυχικής υγείας προωθούμε το “παιχνίδι” σαν δραστηριότητα, ωστόσο υπάρχουν και συγκεκριμένα παιχνίδια-αντικείμενα τα οποία έχουν και μια άλλη συμβολικότητα και ιστορία πέραν της δημιουργικότητας και της απασχόλησης.
Με αυτήν την ευκαιρία, που μου έδωσε το Okiddoky, ξεκινώ μια σειρά από μικρά κείμενα μέσα από τα οποία θα παρουσιάζονται διάφορα ενδιαφέροντα ζητήματα και θέματα σε σχέση με το παιδί και την ανάπτυξη του αλλά κρύβονται πίσω από τα προφανή! Σήμερα ξεκινώ με το κλασσικό και διαχρονικό γιο-γιο! Η πρώτη αναφορά στο γιο-γιο έγινε από τον Σ. Φρόυντ στο σύγγραμμα του “Πέραν της Αρχής της Ηδονής” το 1920 και αφού πέρασε μερικές εβδομάδες με τον 1.5 έτους εγγονό του διαπίστωσε ότι ο μικρός είχε σκηνοθετήσει το εξής παιγνίδι :
“Το παιδί κρατούσε ένα ξύλινο καρούλι περιτυλιγμένο με σπάγκο το οποίο πετούσε και όταν εξαφανιζόταν έλεγε “ο-ο-ο-“ (Fort) και στη συνέχεια έβγαζε το καρούλι πάλι και με την επανεμφάνιση του αναφωνούσε χαρούμενα “τσα” (Da). “
Στα γερμανικά τα δυο επιφωνήματα του παιδιού σημαίνουν «έφυγε» και «εκεί» αντίστοιχα. Έτσι, η παρατήρηση του παιχνιδιού αυτού εκ μέρους του Φρόυντ, τον έκανε να υποθέσει ότι ο μικρός εγγονός του είχε εφεύρει ένα παιχνίδι μέσω του οποίου θα μπορούσε να αντέχει την απομάκρυνση και την απουσία της μητέρας του και να διαχειρίζεται το άγχος που του προκαλούσε στην πραγματικότητα η εξαφάνιση της μητέρας. Με άλλα λόγια, η εξαφάνιση του αντικειμένου συμβόλιζε την απουσία της μητέρας αλλά ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό μπορούσε να την «κρατά» παρούσα και να αντέχει.
«Fort – Da” λοιπόν, για να μπορούμε ως ενήλικες να επιτρέπουμε στο παιδί να επαναλαμβάνει ότι το εντυπωσιάζει στην καθημερινή του ζωή και έτσι να εκτονώνει την ένταση αυτών των εντυπώσεων με έναν τρόπο που το κάνει ενεργητικό στην κατάσταση.
Βιβλιογραφική πηγή : S. Freud, πέραν της αρχής της ηδονής. Εκδόσεις ΝΙΚΑΣ
* Η Ειρένα Αναστασίου είναι Εγγεγραμμένη Σχολική/ Εκπαιδευτική Ψυχολόγος (Α.Μ 150) και έχει εκπαιδευτεί στην προαγωγή και πρόληψη της ψυχικής υγείας του νεογνού, της μητέρας και της οικογένειας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες που αφορούν το πεδίο αυτό (διαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια, συμβουλευτική, κα) μπορείτε να βρείτε στην σελίδα στο Facebook Psychology Services Cyprus – Irena Anastasiou ή να επικοινωνήσετε στο irenaanastassiou@gmail.com