Οι νέες μανούλες έχουν πλέον πολλές επιλογές σε σχέση με το τι μπορούν να εφοδιάσουν την καθημερινότητα τους και πολλές φορές καταλήγουν να προμηθεύονται κάθε λογής μηχανές, παιχνίδια και άλλα «αξεσουάρ», τα οποία τελικά παραμένουν στα κουτιά τους χωρίς να τύχουν οποιασδήποτε χρήσης. Χαζεύοντας τη διαδικτυακή σελίδα του Okiddoky, σκέφτηκα ότι όντως οι επιλογές της σύγχρονης μαμάς είναι ατελείωτες παρόλα αυτά διερωτήθηκα τι είναι τελικά αυτό που έχει σημασία μέσα από όλες αυτά; Για ακόμα μια φορά, όλα τα προϊόντα με ταξίδεψαν στις ανάγκες των νέων γονέων, τους προβληματισμούς και τις απορίες τους που φέρνουν στις συναντήσεις μας «Είναι τόσο ανήσυχο», «Δεν μπορώ να το κάνω να σταματήσει να κλαίει» και άλλα πολλά. Πρωτίστως όμως, σκεφτόμουν συνεχώς ότι το κλάμα είναι ένα κάλεσμα για το τι χρειάζονται τα βρέφη με τον ερχομό τους στον κόσμο ! ΑΣΦΑΛΕΙΑ !

Πέφτοντας πάνω στο προϊόν “cocoon” (κουκούλι) και “baby wrap” (τύλιγμα) σκέφτηκα πόσο σημαντικό είναι για τα νεογέννητα βρέφη να συνεχίσουν να αισθάνονται ασφαλή μετά την «έξοδο» και τον αποχωρισμό τους από το σώμα της μητέρας τους. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι το έμβρυο αναπτύσσεται και μεγαλώνει σε ένα κλειστό και «υδρόβιο» περιβάλλον και με την έξοδο του βρίσκεται ξαφνικά σε μια εντελώς νέα και άγνωστη συνθήκη. Έτσι, τα προϊόντα αυτά, λειτουργούν ως συνέχεια του περιβάλλον αυτού, αφού δεν αφήνουν το βρέφος εκτεθειμένο και απροστάτευτο, αλλά αντίθετα λειτουργούν με ένα τρόπο που καθησυχάζει το μωρό όταν δεν είναι στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά.

Αν και γνωρίζουμε, βάση των επιστημονικών ερευνών, ότι τα βρέφη έχουν μηχανισμούς αυτορρύθμισης για να καθησυχάζουν τον εαυτό τους, τους πρώτους μήνες της ζωής τους αυτό είναι σημαντικό να διασφαλίζεται και να προσφέρεται από τους γονείς. Έτσι, ένα νεογέννητο που βρίσκεται «σώμα με σώμα» με τη μαμά ή τον μπαμπά, υπάρχει μια συνέχεια μεταξύ τους και έτσι ο συναισθηματικός δεσμός που κτίζεται και αναπτύσσεται μεταξύ τους βάζει τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας ασφαλούς μορφής προσκόλλησης του βρέφους.

Αν λοιπόν θα πρέπει να επιλέξετε με τι θα εφοδιαστείτε, θυμηθείτε ότι τα νεογέννητα τους πρώτους μήνες της ζωής τους χρειάζονται, όσον αφορά τις συναισθηματικές τους ανάγκες, να αισθάνονται ασφαλή και να παραμένουν ήρεμα. Φτιάξτε τους λοιπόν, το ένα κουκούλι που θα τα προστατεύει και θα τα κρατά ασφαλή μέχρι να είναι έτοιμα να βγουν και να πετάξουν . . .

Βιβλιογραφική Πηγή :

Jeremy Holmes. Ο John Bowlby και η θεωρία του δεσμού. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

 

* Η Ειρένα Αναστασίου είναι Εγγεγραμμένη Σχολική/ Εκπαιδευτική Ψυχολόγος (Α.Μ 150) και έχει εκπαιδευτεί στην προαγωγή και πρόληψη της ψυχικής υγείας του νεογνού, της μητέρας και της οικογένειας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες που αφορούν το πεδίο αυτό (διαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια, συμβουλευτική, κα) μπορείτε να βρείτε στην σελίδα στο facebook Psychology Services Cyprus – Irena Anastasiou ή να επικοινωνήσετε στο irenaanastassiou@gmail.com